7 Rare maar waargebeurde feiten over Vincent Van Gogh

Het werk van Vincent Van Gogh https://znaki.fm/nl/persons/vincent-van-gogh/, een post-impressionistische schilder wiens artistieke productie beperkt bleef tot een enkel decennium, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van de beeldende kunst en heeft vrijwel elke kunstenaar sindsdien op de een of andere manier diepgaand beïnvloed. Ondanks de huidige iconische status van zijn kunstwerken en zijn onmiddellijk herkenbare stijl, werd Van Gogh tijdens zijn leven niet beroemd en stierf hij in de overtuiging dat zijn artistieke inspanningen niets meer dan een mislukking waren.

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, verkocht Van Gogh tijdens zijn leven slechts één kunstwerk en was hij zo arm dat hij boeren gebruikte in plaats van modellen te betalen. Dit is ook de reden dat zoveel van zijn werk gericht is op bloemen, landschappen en natuurlijk zelfportretten, en het is ook de reden dat Van Gogh reproducties zo populair zijn geworden. Het leven en de carrière van Van Gogh waren zo uniek dat er meer dan een eeuw na zijn dood nog steeds feiten zijn waar weinigen van op de hoogte zijn. Daarom hebben wij zeven van de vreemdste — maar nog steeds waar — feiten over de Nederlandse post-impressionistische schilder geselecteerd.

1. Van Gogh’s epilepsie kan zijn werk diep hebben beïnvloed

In veel van Van Gogh’s werk is de kleur geel prominent aanwezig, met als beroemdste voorbeeld “Sterrennacht” met afbeeldingen van gele vlekken omringd door corona’s die opmerkelijk veel lijken op een bekende bijwerking van digitalis, een medicijn dat in Van Gogh’s tijd veel werd gebruikt om epilepsie te behandelen. De veranderde visuele waarneming als gevolg van het medicijn zou daarom een mogelijke invloed hebben gehad op de manier waarop Van Gogh de wereld waarnam, zoals dat in zijn kunst tot uiting kwam.

2. Van Gogh geloofde dat zijn beroemdste werk een mislukte poging was

Nu een van de meest voorkomende en direct herkenbare afbeeldingen in de kunstwereld, zei Van Gogh het volgende over een groep schilderijen waaronder “Sterrennacht”: “De rest zegt me niets, omdat het ontbreekt aan persoonlijke wil, gevoel in de lijnen.”

3. Van Gogh was een productief kunstenaar en schrijver

Van Gogh’s artistieke productie vond plaats in de loop van een enkel decennium, van zijn 27e tot zijn 37e, het jaar waarin hij zelfmoord pleegde. Ondanks de beperkte tijd maakte Van Gogh meer dan 900 schilderijen en schreef hij meer dan 900 brieven, waarvan vele de aard van zijn werk opmerkelijk gedetailleerd beschrijven en ook gedetailleerde schetsen en illustraties bevatten.

4. Paul Gauguin heeft mogelijk een deel van Van Gogh’s oor afgesneden

Een van de bekendste feiten over Van Gogh is misschien ook wel een van de minst waarheidsgetrouwe. Volgens het populairste verhaal sneed Van Gogh zijn oor af en gaf hij het cadeau aan een prostituee. Anderen beweren dat Van Gogh tijdens een psychiatrische aanval Paul Gauguin met een scheermes aanviel en dat de daaropvolgende woordenwisseling resulteerde in het verlies van Van Goghs oor. Weer een andere versie stelt dat de verwonding ontstond toen de twee kunstenaars aan het schermen waren, waarbij het verhaal van Van Gogh die zijn eigen oor afsneed bedoeld was om het incident te verdoezelen om zo mogelijke problemen met de autoriteiten te voorkomen.

5. “Sterrennacht” toont Van Goghs uitzicht vanuit een gesticht

Na een zenuwinzinking liet Van Gogh zich opnemen in een inrichting in Frankrijk om te herstellen. Tijdens zijn verblijf in het gesticht schilderde hij “Sterrennacht”, dat het uitzicht vanuit het raam in zijn kamer in het gesticht weergaf.

6. Van Gogh passeerde elke dag zijn eigen grafsteen

Nou ja, niet helemaal zijn eigen grafsteen, want het was zijn oudere broer die in het graf begraven lag. Van Gogh kreeg de naam Vincent ter ere van zijn oudere broer die het jaar daarvoor als baby was gestorven. Vanwege de gedeelde naam kwam Van Gogh een groot deel van zijn jeugd langs een grafsteen met de naam “Vincent Van Gogh”.

7. Het principe van turbulentie, zoals Van Gogh het visualiseerde

Van Gogh’s stilistische tendens wordt vaak gezegd dat hij het wiskundige principe van turbulentie uitbeeldt, een van de meest complexe — en nog steeds niet helemaal begrepen — principes op wiskundig gebied. Van Gogh was zijn tijd dus ver vooruit en gebruikte de visuele weergave van turbulentie – overigens met een opmerkelijke wiskundige precisie – om de chaos weer te geven die hij tijdens zijn relatief korte leven moest doorstaan.